Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A narancsos lány

2012.08.07

Jostein Gaarder: A narancsos lányA világhírű norvég szerző finom lírával átszőtt történetét 37 nyelvre fordították le, holott csak két éve jelent meg Norvégiában. Németországban tavaly a legjobb ifjúsági könyvek közé választották.

Szerelem, világmindenség, élet és halál... - olyan dolgok, melyekről egy apának beszélgetnie illik tizenöt éves, már-már felnőtt gyermekével. Georg azonban négyéves sem volt, amikor elvesztette apját. A beszélgetésre különös módon mégis sor kerül közöttük. Hol az apa, hol a fia szólal meg az élet nagy kérdéseiről, homályba vesző családi emlékek és jelen idejű események felelevenítése közben.

Georg tizenöt éves, amikor a garázsban porosodó hajdani babakocsijában ráakad egy jókora papírkötegre, melyet rég meghalt apja rejtett ott el, akire már alig emlékszik. Apja abban a biztos tudatban szól hozzá az özönvíz előtti számítógépen készült oldalakon, hogy fia épp a kellő időben, a gyerek és felnőtt lét küszöbén olvassa majd sorait. Egy történetet mond el, melynek középpontjában a titokzatos narancsos lány áll, aki rejtélyes módon bukkan fel, tűnik el, majd jelenik meg újra az apa ifjú éveiben. A nagyfiú csak a történet vége felé döbben rá, hogy a narancsos lány nem más, mint az édesanyja, aki majd választ ad néhány további kérdésre, amit Georg apja már nem tudhatott. 

Az apa, aki csak óvodás fiát ismerhette, érzi és tudja, hogyan kell szólnia kamasz fiához, érzi és tudja, milyen érzékeny kor a tizenöt éveseké, amikor már feltehetők az élet nagy kérdései, bele lehet borzongani akár a szerelem, akár a világmindenség végtelen távlataiba. A több mint tizenkét évvel korábban kelt levelet felváltva olvashatjuk a kamasz fiú töprengéseivel, emlékei felidézéseivel, s ebben a különös párbeszédben bensőséges kapcsolat alakul ki a rég eltávozott apa és fia között. 

Mint minden eddigi Gaarder-művet, ezt a legújabbat is az élet tisztelete és csodálata hatja át. Szándéka szerint A narancsos lány tizenéveseknek íródott, ám - a szerző számos korábbi kötetéhez hasonlóan - felnőttek számára is élményt nyújtó, elgondolkodtató olvasmány.

 

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 133096
Hónap: 2354
Nap: 62